Zijn kamer is eenvoudig ingericht en wanneer jij ’s ochtends binnenkomt heeft hij er al een uur opzitten. De hele dag lijkt hij achter zijn PC te kunnen vertoeven zonder de interactie aan te gaan met de mensen om hem heen. Samen lunchen zal hij niet snel doen. Daarvoor is er nog teveel wat hij moet doen. En daarbij vindt hij het prettiger om zijn boterhammetje achter de pc te verorberen.
Herken je deze persoon? Heb jij ook zo’n collega of leidinggevende? Aan de ene kant zou je wel wat van zijn taakgerichte houding en focus kunnen gebruiken. maar aan de andere kant begrijp je niet hoe hij het vol houdt en begrijp je niet waarom hij niet wat losser en relaxter is.
Collega met voorkeur voor blauwe energie
Je hebt waarschijnlijk te maken met iemand die een voorkeur voor blauwe energie. Deze mensen zien we vaak terug in functies als ‘Financial Director’ of werkzaam in de IT, zo blijkt uit onderzoek van de University van Westminster. De drijfveer van iemand met blauwe energie ligt op het beperken van risico’s. Waarbij hij nauwkeurig, gedetailleerd en objectief is. Maar op een slechte dag, kunnen mensen met een voorkeur voor blauwe energie afstandelijk en pietluttig zijn. En voor je gevoel alles bevragen en het spreekwoordelijke “zout op iedere slak” leggen. En met nog meer onderbouwing en bewijzen komen om zijn gelijk te halen. Wanneer je collega af en toe zo reageert, is het vaak geen probleem en terug te herleiden naar een gebeurtenis. Maar wat als iemand structureel zo omgaat met situaties en in de omgang met anderen en dit van invloed is op de samenwerking? Wat moet je dan doen?
Iedereen reageert anders op stress
Niemand reageert zomaar. Waarschijnlijk zijn er meerdere gebeurtenissen of situaties die er voor zorgen dat hij stress ervaart. En iedereen reageert anders op stress. De een begint te praten en houdt niet meer op en grijpt paniekerig om zich heen (gele energie), weer een ander wordt koppig en afwachtend (groene energie), dan heb je nog die ene collega die bloedfanatiek is en onder stress wel erg scherp van tong is (rode energie). En dan heb je de collega met de voorkeur voor blauwe energie die zich verstopt zich in zijn kantoor en distantieert zich van de collega’s omdat hij wel wat beters te doen heeft dan kletsen!
Hoe ga je om met deze collega?
Bedenk dat wanneer iemand zo reageert ze waarschijnlijk te dealen heeft met een probleem. Dit kan een intern of extern probleem zijn. Wellicht staat hij voor het maken van een belangrijke beslissing en heeft hij niet de juiste informatie om een goed beeld te vormen van de situatie en wat nodig is. Met als gevolg dat hij de informatie gaat inwinnen bij anderen. Dit resulteert in een kritisch vragenvuur. Niet met als doel jou ongemakkelijk te laten voelen maar puur om informatie te vergaren. Of ervaart hij dat processen binnen de organisatie niet lopen zoals afgesproken waardoor hij het gevoel heeft in te moeten grijpen. Ook kwalitatief of in zijn ogen ‘afgeraffeld’ werk, levert stress op.
De stress signalen herkennen
Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om iemand te herkennen die in de stress zit. Je kunt letten op de volgende signalen. Wanneer dit type zich meer terugtrekt en zich bij wijze verstopt achter zijn pc en je hem de hele dag niet hoort, is het goed om te informeren hoe het gaat. Signalen van het niet kunnen maken van een besluit, kunnen wijzen op stress. Ook werken in een omgeving zonder structuur, systemen en procedures levert dit type stress op. Non-verbaal zijn er ook tal van signalen waardoor je kan herkennen of er stress is, terugtrekken, afstandelijk, weinig tot geen interactie, afwezig lijken en een koele houding.
Stress terugbrengen
Belangrijkste is om iemand te helpen het stressniveau weer terug te brengen tot een zodanig niveau dat er weer ruimte ontstaat voor een gesprek. Benoem wat je ziet “goh, je zit al de hele dag achter je pc, ik heb je nog niet gesproken vandaag. Gaat het goed met je?” Loopt een gesprek niet lekker, stel dan beschouwende vragen, geef informatieve en gedetailleerde ondersteuning. Neem de tijd om de situatie terug te evalueren om te onderzoeken wat er nodig is. Stimuleer ze niet hun emoties te uiten!
Tijd voor onderzoek en analyse word gewaardeerd
Mensen met een voorkeur voor blauwe energie waarderen het dat zij tijd krijgen om zaken goed uit te zoeken. Het ergste wat je kunt doen is ze dwingen tot uitspraken of snelle beslissingen!
Misschien herken je jezelf in het lezen van deze blog. En heb jij juist regelmatig het gevoel ‘niet verder’ te komen met die ene collega. Houd ons dan in de gaten voor meer interessante blogs!
Ps, benieuwd wat jouw voorkeurskleur is? Vul dan gratis een preview van de Insights Discovery vragenlijst in en ontdek jouw voorkeurskleur!