rood stress

Die ene fanatieke gedreven collega

Ze is altijd een half uur eerder aanwezig is, stuurt ‘s avonds nog een mail met een epistel aan opdrachten, loopt de vergaderkamer in rood stress en roept al direct dat ze geen tijd heeft want ze heeft over 40 minuten nog een afspraak, en spreekt je er wel eens op aan dat je wat assertiever moet worden.

Herken je deze persoon? Heb jij ook zo’n collega of leidinggevende? Aan de ene kant kun je de tomeloze energie die ze aan de dag legt wel waarderen, maar aan de andere kant erger je je er groen en geel aan. Zij (of hij) geeft je geen tijd om na te denken over een volgende stap en onmogelijke deadlines, waardoor iedereen in de kantoortuin een verhoogde bloeddruk krijgt.

Collega met voorkeur voor rode energie

Je hebt waarschijnlijk te maken met iemand die een voorkeur heeft voor rode energie. Deze mensen zien we vaak terug in functies als ‘Director’, zo blijkt uit onderzoek van de University van Westminster. De drijfveer van iemand met rode energie ligt op resultaat en doelgericht. Maar op een slechte dag, zoals het hierboven geschetste scenario, kunnen mensen met een rode energie onuitstaanbaar zijn. Wanneer je collega af en toe zo reageert, is het vaak geen probleem en terug te herleiden naar een gebeurtenis. Maar wat als iemand structureel zo omgaat met anderen en je al met een onbehagelijk gevoel naar degene toe moet wanneer je iets moet vragen of wilt overleggen? Wat moet je dan doen?

Iedereen reageert anders op stress

Niemand reageert zomaar. Waarschijnlijk zijn er meerdere gebeurtenissen of situaties die er voor zorgen dat zij continue stress ervaart. En iedereen reageert anders op stress. De een begint te praten en houdt niet meer op en grijpt paniekerig om zich heen, de ander verstopt zich in zijn kantoor en distantieert zich van de collega’s, weer een ander wordt koppig en dan heb je nog die ene collega die bloedfanatiek is en onder stress wel erg scherp van tong is.

Hoe ga je om met deze collega?

Bedenk dat wanneer iemand zo reageert ze waarschijnlijk te dealen heeft met een probleem. Dit kan een intern of extern probleem zijn. Wellicht staat ze voor het maken van een belangrijke beslissing en ervaart ze dat ze besluiteloos is en weet dit niet om te zetten in concrete actie (wat haar voorkeur geniet). Of ervaart zij binnen het team dat er gebrek aan focus is op de uit te voeren taak waardoor zij het gevoel heeft in te moeten grijpen. Ook het gevoel van controle verlies in wat voor een situatie ook, levert stress op.

De stress signalen herkennen

rood stressHet is eigenlijk vrij gemakkelijk om iemand te herkennen die in de stress zit. Je kunt letten op de volgende signalen. Wanneer iemand heel scherp van tong wordt en dingen gaat roepen als “omdat ik dat zeg” “nu even niet”, “daar hebben we nu geen tijd voor”.  Of intolerant gedrag, niet open staan voor de ideeën van anderen. Ook non-verbaal zijn er tal van signalen waardoor je kan herkennen of er stress is, ongeduldig tikken met de voet, het klikken van de pen, onrustig kijken op het horloge en geïrriteerd reageren.

Stress terugbrengen

Belangrijkste is om iemand te helpen het stressniveau weer terug te brengen tot een zodanig niveau dat er weer ruimte ontstaat voor een gesprek. Benoem wat je ziet “goh, ik zie dat je het druk hebt, zal ik straks anders even terugkomen?” Loopt een gesprek niet lekker, stel dan beschouwende vragen “Wat zou jij doen in zo’n situatie”, betrek ze bij waar je mee bezig bent. Hierdoor krijgen zij het gevoel terug van controle, en kunnen ze de situatie weer beter overzien.

Snelle actie wordt gewaardeerd

Mensen met een voorkeur voor rode energie waarderen snelle actie. Heb je zelf meer tijd nodig om tot een beslissing te komen, wees dan concreet “Ik kan hier nu geen beslissing over nemen, en wil het graag nog even doorlezen. Zullen we afspreken dat ik je morgen voor 10:00 hier uitsluitsel over geef?”. Het ergste wat je kunt doen is af dwalen naar totaal iets anders!

Misschien herken je jezelf in het lezen van deze blog. En heb jij juist regelmatig het gevoel ‘niet verder’ te komen met die ene collega. Houd ons dan in de gaten voor meer interessante blogs!

Ps, benieuwd wat jouw voorkeurskleur is? Vul dan gratis een preview van de Insights Discovery vragenlijst in en ontdek jouw voorkeurskleur!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email