groen stress bsmart

Die ene fijne en rustige collega

Je kunt altijd bij haar terecht. Ze heeft altijd even tijd om jouw verhaal aan te horen en geeft je het gevoel je echt te horen en te zien. groen stress insights discoveryHaar wijze van werken is rustig en stabiel. Ze is prettig in de omgang, heeft een vriendelijke uitstraling en is benaderbaar. Ze helpt graag zonder bijbedoelingen.

Herken je deze persoon? Heb jij ook zo’n collega of leidinggevende? Aan de ene kant ben je jaloers op de rust en aandacht die ze uitstraalt en in de praktijk laat zien. Lijkt het alsof niets haar van haar stuk kan brengen. Maar aan de andere kant kun je je soms vreselijk ergeren wanneer er snel iets gedaan moet worden en er allerlei, in jouw ogen, onnodige vragen gesteld worden die het proces vertragen.

Collega met voorkeur voor groene energie

Je hebt waarschijnlijk te maken met iemand die een voorkeur voor groene energie heeft. Deze mensen zien we vaak terug in een dienstverlenende sector zoals onderwijs of zorg, zo blijkt uit onderzoek van de University van Westminster. De drijfveer van iemand met groene energie ligt op verbinding en harmonie. Zij zijn de lijm binnen teams. Maar op een slechte dag, zoals het hierboven geschetste scenario, kunnen mensen met een voorkeur voor groen energie afwachtend zijn of koppig. Wanneer je collega af en toe zo reageert is het vaak geen probleem en terug te herleiden naar een gebeurtenis. Maar wat als iemand structureel zo omgaat met situaties en in de omgang anderen dit tussen een goede samenwerking in kan gaan staan. Wat moet je dan doen?

Iedereen reageert anders op stress

Niemand reageert zomaar. Waarschijnlijk zijn er meerdere gebeurtenissen of situaties die er voor zorgen dat zij (continue) stress ervaart. En iedereen reageert anders op stress. De een begint te praten en houdt niet meer op, grijpt paniekerig om zich heen. De ander verstopt zich in zijn kantoor en distantieert zich van de collega’s,  vervolgens is er nog die ene collega die chaotisch en overhaast wordt. En dan heb je dus die collega die in de weerstand gaat en koppig wordt.

Hoe ga je om met deze collega?

stress groenBedenk dat wanneer iemand zo reageert ze waarschijnlijk te dealen heeft met een probleem. Dit kan een intern of extern probleem zijn. Het type met een voorkeur voor groene energie, het introverte/gevoelstype, wil het graag voor iedereen goed doen. En hierbij legt zij de lat hoog. Van nature wil dit type zorgen maar vooral een bedrage leveren aan het grote geheel. En zullen ze niet snel ‘nee’ zeggen op een verzoek van een collega. De spotlights is niets voor haar. Zij vindt het belangrijk dat zij de tijd krijgt om haar werk goed te kunnen doen. Wanneer zij druk ervaart zal dit niet direct aan de buitenkant zichtbaar zijn. En wordt dit niet gelijk gedeeld met anderen. Veelal vanwege de overtuiging dat ‘zij dit toch óók moet kunnen’. Informeer zo nu en dan of het goed gaat en geeft ze de gelegenheid om hun uitdagingen met je te delen.

De stress signalen herkennen

Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om iemand te herkennen die in de stress zit. Wanneer iemand een voorkeur heeft voor groene energie kun je letten op de volgende signalen. Iemand die normaal gesproken betrokken is bij de dagelijkse werkzaamheden en zich steeds meer terug trekt en zich passiever opstelt. Je merkt dat degene het werk niet meer ‘lekker van de hand’ krijgt en voortdurend loopt te mopperen, weliswaar subtiel maar ‘out of character’.  Of wanneer zij zich koppig en afhankelijk opstelt terwijl zij normaliter prima zelfinitiatief toont in haar werk. Ook non-verbaal zijn er tal van signalen waardoor je kan herkennen of er stress is, stiller, ‘onzichtbaar’ maken en uit verbinding gaan.

Stress terugbrengen

Belangrijkste is om iemand te helpen het stressniveau weer terug te brengen tot een zodanig niveau dat er weer ruimte ontstaat voor een gesprek. Benoem wat je ziet “goh, ik zie dat je niet lekker in je vel zit, klopt dat?” Stel beschouwende vragen. Wees oprecht en toon begrip. Neem de tijd en luister met aandacht. Dit type voelt haarfijn aan wanneer de aandacht niet oprecht is. Vraag ze wat ze nú in het moment nodig hebben en spreek een later moment af om nog eens te informeren hoe het gaat. Richt niet direct je aandacht weer op de taak die er nog ligt. Maar zorg voor rust.

Oprechte aandacht en zorg wordt gewaardeerd

Mensen met een voorkeur voor groene energie waarderen wanneer het tempo even terug gebracht kan worden. Zodat er een gesprek plaats kan vinden waarbij er tijd en aandacht is voor het probleem of de situatie.  Vraag ze wat ze nú nodig hebben en ga er niet vanuit dat het met één gesprek opgelost is. Wanneer er veel stress is, geef dan wat extra aandacht aan deze collega, zoek de verbinding en toets regelmatig hoe het gaat. Het ergste wat je kunt doen is de situatie niet serieus nemen!

Misschien herken je jezelf in het lezen van deze blog. En heb jij juist regelmatig het gevoel ‘niet verder’ te komen met die ene collega. Houd ons dan in de gaten voor meer interessante blogs!

Ps, benieuwd wat jouw voorkeurskleur is? Vul dan gratis een preview van de Insights Discovery vragenlijst in en ontdek jouw voorkeurskleur!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email