stress geel insights discovery

Die super enthousiaste collega

Wanneer ze ’s ochtends binnenloopt dan zal je dit zeker niet ontgaan. De deur zwaait open en voordat haar tas de grond heeft geraakt zijn de eerste belevenissen van het afgelopen weekend al gedeeld met de nodige emotie. Terwijl ze zich gereed maakt praat ze nog rustig door en niet bewust van de mensen om haar heen.

geel insights discoveryHerken je deze persoon? Heb jij ook zo’n collega of leidinggevende? Aan de ene kant lijkt het je heerlijk om zo uitbundig en vrij te zijn, maar aan de andere kant slurpt het energie en ben je de vele verhalen weleens beu. Zij (of hij) heeft niet door dat jij al een half uur geconcentreerd aan het werk bent en helemaal in de materie. En dat je uit fatsoen half en zonder aandacht reageert op de waterval aan woorden die op je afgevuurd worden.

Collega met voorkeur voor gele energie

Je hebt waarschijnlijk te maken met iemand die een voorkeur voor gele energie. Deze mensen zien we vaak terug in sales functies of marketing director, zo blijkt uit onderzoek van de University van Westminster. De drijfveer van iemand met gele energie ligt op creëren en dingen samen doen. Resultaat is minder belangrijk, de reis des te meer. Maar op een slechte dag, zoals het hierboven geschetste scenario, kunnen mensen met gele energie overhaast en chaotisch zijn.  Wanneer je collega af en toe zo reageert, is het vaak geen probleem en terug te herleiden naar een gebeurtenis. Maar wat als iemand structureel zo omgaat met situaties en in de omgang met anderen? En de samenwerking hierdoor ongemakkelijk word om dat afspraken niet opgevolgd worden en emoties de overhand nemen? Wat moet je dan doen?

Iedereen reageert anders op stress

Niemand reageert zomaar. Waarschijnlijk zijn er meerdere gebeurtenissen of situaties die er voor zorgen dat zij continue stress ervaart. En iedereen reageert anders op stress. De een wordt dominanter en wordt scherper van tong, de ander verstopt zich in zijn kantoor en distantieert zich van de collega’s, weer een ander wordt koppig en dan heb je nog die ene collega die chaotisch en overhaast wordt.

Hoe ga je om met deze collega?

Bedenk dat wanneer iemand zo reageert ze waarschijnlijk te dealen heeft met een probleem. Dit kan een intern of extern probleem zijn. Wellicht heeft ze op dit moment te veel projecten lopen en vindt ze het lastig om prioriteiten te stellen want alles wordt ervaren als  ‘heel belangrijk’. Of is de druk op de werkvloer hoog en is er weinig ruimte voor interactie en gezelligheid waardoor zij zich niet betrokken voelt. En voelt het als inperking van flexibiliteit. Ook het gevoel afwijzing kan stress opleveren.

De stress signalen herkennen

drama stress geelHet is eigenlijk vrij gemakkelijk om iemand te herkennen die in de stress zit. Je kunt letten op de volgende signalen bij iemand met een voorkeur voor gele energie. Wanneer iemand geen rust heeft en van de hak op de tak springt, kleine dingen heel groot gaat maken en dramatiseren of overgevoelig en emotioneel reageren op dingen die gezegd worden. Ook non-verbaal zijn er tal van signalen waardoor je kan herkennen of er stress is, veel handgebaren, heen heen weer bewegen en expressie. Denk aan zuchten, rollende ogen.

Stress terugbrengen

Belangrijkste is om iemand te helpen het stressniveau weer terug te brengen tot een zodanig niveau dat er weer ruimte ontstaat voor een gesprek. Benoem wat je ziet “goh, ik zie dat je erg onrustig bent, zullen we even een time out nemen?” Iemand met een voorkeur voor gele energie heeft namelijk nodig dat hij/zij even van zich af kan blazen. Dat er ruimte mag zijn voor hun gevoelens en emoties, zonder dat je hier direct op in hoeft te grijpen. Ook help je deze collega om, nadat de emoties iets is gezakt, de focus terug te brengen en je te richten op de toekomst. Help ze dingen weer inzichtelijk te krijgen en laat ze focussen op 1 taak tegelijk. Hierdoor krijgen zij het gevoel terug van controle, en kunnen ze de situatie weer beter overzien.

Ruimte voor gevoel en emotie is belangrijk

Mensen met een voorkeur voor gele energie, het extravert/gevoel type, benaderen alles vanuit hun gevoel. wanneer zij overspoeld worden door hun eigen gedachten en emoties is voor hun belangrijk dat zij de ruimte krijgen om van zich af te praten. En wanneer er veel stress is zal dit gepaard gaan met een heuse waterval. Schrik er niet van, maar weet dat het extravert/gevoelstype alles verbindt aan elkaar en er dus veel te vertellen is. Het direct aanbieden van oplossingen helpt in dit geval niet. Het zal er alleen maar voor zorgen dat ze nog harder zullen proberen hun punt duidelijk te maken met de hoop gehoord te worden. Het ergste wat je kunt doen is hun tijd te geven om na te denken. Het gevaar is dat ze zichzelf kwijtraken in de wirwar in hun hoofd.

Misschien herken je jezelf in het lezen van deze blog. En heb jij juist regelmatig het gevoel ‘niet verder’ te komen met die ene collega. Houd ons dan in de gaten voor meer interessante blogs!

Ps, benieuwd wat jouw voorkeurskleur is? Vul dan gratis een preview van de Insights Discovery vragenlijst in en ontdek jouw voorkeurskleur!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email