[vc_row gap=”35″ css=”.vc_custom_1491471097822{margin-right: 35px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-9″ css=”.vc_custom_1491470911741{margin-right: 50px !important;padding-top: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;padding-left: 20px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23000000″ use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Of heb ik misschien last van perfectionisme?
Wat is de reden dat je de druk ervaart om alles perfect te moeten doen? Perfect is namelijk niet haalbaar. Wetenschappelijk is aangetoond dat er wel degelijk een samenhang is tussen bepaalde karaktereigenschappen en perfectionisme, maar dat dit vooral versterkt wordt door wat je leert en ervaart in de loop van je leven. Het is dus aangeleerd gedrag!
Wanneer je constant hoge eisen aan jezelf stelt kan dit leiden tot perfectionisme. Je wilt per slot van rekening niets fout doen.
Herkenning?
Denk eens na, misschien herinner je een moment dat je op school zat en eindelijk een voldoende haalde voor geschiedenis. Trots kwam je thuis met een 6. Maar je vader reageerde in plaats van positief met een negatieve opmerking: ‘Nu zit je op bijles en dan haal je nog maar een 6; ik had meer van je verwacht!’.
Waarschijnlijk voelde je je vreselijk op dat moment, je had het nog niet goed gedaan. Met als gevolg dat je onbewust een negatief zelfbeeld creëert en jezelf afstraft. In plaats van dat je ziet dat je wel heel goed je best hebt gedaan. Dat je vooruitgang hebt laten zien en dat je merkt dat wanneer je je meer inspant, dit terug te zien is in je cijfers. Maar het leed is al geschied…..
Kritiek
Wanneer je een perfectionist bent, heb je waarschijnlijk de neiging om aan je eigen kwaliteiten te twijfelen. Wat er voor zorgt dat je alles wat iemand tegen je zegt, ervaart als kritiek. Die kritiek ga je als waarheid zien, omdat je die jezelf als perfectionist ook al had opgelegd.
Misschien is het beter om niet naar de kritieken van anderen te luisteren, maar dat je achter de dingen staat die je doet. Tuurlijk, soms is kritiek terecht. Wanneer je bijvoorbeeld écht iets fout hebt gedaan. Geef dan toe dat je een fout hebt gemaakt en probeer niet om je fout goed te praten. Je bent dan niet eerlijk en uiteindelijk heb je jezelf ermee.
Onderneem actie
Als er iets is waar je onzeker over bent en dit er voor zorgt dat je overmatig wilt presteren, ga hier dan mee aan de slag. Volg een cursus of training of praat met iemand die je verder kan helpen. Het weerhoudt je namelijk om het beste van jezelf te laten zien. Als iets je niet bevalt, doe er wat aan!
Pas op dat je perfectionisme niet vergelijkt met succesvol zijn. Succesvol zijn betekent namelijk niet dat je altijd maar door moet gaan. Onderzoeken wijzen uit dat mensen die perfectionistisch zijn, ook vaak verslaafd zijn aan werken en erg hoge standaarden voor zichzelf hanteren.
Gelukkig weten we dat we aangeleerd gedrag als perfectionisme kunnen afleren. Dit is niet gemakkelijk, maar het geeft wel goede vooruitzichten om uiteindelijk wat minder streng te zijn voor onszelf.
Ben jij perfectionistisch?
Heel veel Succes!
Bettina[/vc_column_text][stm_post_bottom][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gerelateerde artikelen” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][stm_news posts_per_row=”4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][stm_sidebar sidebar=”1573″][/vc_column][/vc_row]