[vc_row][vc_column][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Insightskleuren en de principes van Gung Ho” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Bij SMART Organized zijn we dagelijks bezig met het bekijken en bijsturen van gedrag. Dit doen we tijdens diverse trainingssessies. Als het gaat om het gedrag van onze klanten te bestuderen en zoals nu, te beschrijven, is het leuk om dit niet alleen te doen op basis van de Insightskleuren (waar wij als SMART Organized veel mee werken) maar ook om de principes van Gung Ho ernaast te leggen.
De principes van Gung Ho
In Gung Ho vertellen Ken Blanchard en Sheldon Bowles het verhaal van een Amerikaanse fabriek waarin Indiaanse wijsheden een cultuurverandering tot stand hebben gebracht. Gung Ho is de Chinese benaming voor samenwerken, het is gebaseerd op eigenschappen van drie dieren, te weten de eekhoorn, de bever en de gans. Gung Ho is een inspirerend, makkelijk leesbaar boek over de nieuwe stijl van leidinggeven, passend in het huidige digitale tijdperk. Het geeft aan dat processturing steeds minder goed werk, en juist aansturing vanuit waarden en normen en de menselijke maat steeds meer voorop komt te staan.
Implementeer deze drie simpele principes in je dagelijkse praktijk, en de productiviteit en de prestaties gaan gegarandeerd omhoog.
De drijfveer van de Eekhoorn: Waardevol werk
Neem Eddy. Harde werker weet precies wat hij moet doen, werkt geregeld tussen de 60 en 70 uur per week. Altijd in de ‘actie-modus’, maar mist de verbinding met collega’s soms. Zijn eerste Insights kleur is Rood, dit wil zeggen iemand die gewend is om in actie te zijn, hij klopt zichzelf weleens op de borst om de wereld te laten zien hoe hij de targets heeft behaald.
Eddy’s gedrag kun je vergelijken met dat van de Eekhoorn. In de herfst zien we eekhoorntjes druk in de weer om een wintervoorraad eikels aan te leggen. Waarom zijn deze eekhoorntjes zo gedreven? Omdat ze een doel hebben waar ze waarde aan hechten. Zonder nootjes overleven ze immers de winter niet. Dit doel van het werk en het belang wat ze hieraan hechten motiveert de eekhoorntjes om hard te werken.
In een werkomgeving vertaalt de gedrevenheid van de eekhoorn zich als volgt: De medewerker weet dat hij iets belangrijks bijdraagt en werkt aan een gemeenschappelijk doel waar hij zelf ook in gelooft. Normen en waarden sturen alle plannen, beslissingen en acties. Om mensen te motiveren als eekhoorns moet je hen duidelijk maken hoe hun eigen taak een onmisbaar deel uitmaakt van het geheel. Commitment ontstaat met begrip van en waardering voor de eigen unieke bijdrage.
Werkwijze van de Bever: zelf bepalen hoe je het doel wilt behalen
Anne-Marie is de introverte vertrouwenspersoon in haar team. Haar eerste Insights voorkeur kleur is Groen. Alles wat ze doet, doet ze met zorg. Vanaf haar plek houdt ze de collega’s in de gaten en merkt op als iemand niet mee kan komen of als het team niet optimaal samen functioneert zal ze heel rustig iets zeggen. Niet op de persoon maar wel hoe het ook kan.
Voor mij is Anne-Marie de Bever. Bevers bouwen hun huis met de ingang onder water waardoor ze beschermd zijn tegen gevaar. Een dam wordt gebouwd om water op een bepaalde hoogte te houden en de doorgang te beschermen (het doel van de bevers). Wanneer de dam doorbreekt gaan alle bevers direct aan de slag om de dam te maken. Er is geen baas bever en niemand maakt werk van andere bevers ongedaan. Ze vertrouwen erop dat elke bever een bijdrage levert aan het werk van de hele groep.
Mensen kunnen leren werken als bevers als ze zelf kunnen bepalen hoe taken verricht en doelen gehaald worden. De effectieve leider beperkt zich tot het formuleren van de doel- en taakstelling. Daarna trekt hij zich terug en gunt de werkers autonomie.
Werkwijze van de gans: moedig anderen aan
Dan hebben we als laatste Harmen. Hij is een echte motivator/ inspirator, heeft altijd iets te vertellen, hij houdt van gezelschap. Hij heeft veel goede ideeën en hart voor de zaak en geeft zijn collega’s graag een compliment.
Zijn eerste Insights voorkeurskleur is Geel. Hij is te vergelijken met de Gans uit Gung Ho.
Wanneer je een zwerm ganzen ziet hoor je ze continue kwaken. Ze kwaken in het water, in de lucht en er is nooit slechts één gans die kwaakt. Welke boodschap zouden de ganzen elkaar sturen? Ganzen moedigen elkaar aan. Een gave waar mensen veel van kunnen leren. Aanmoedigingen kosten niets, zijn onuitputtelijk en leiden tot intrinsieke motivatie. Behalve aanmoedigingen zijn ook felicitaties voor behaalde successen een belangrijk instrument om te motiveren.
De gave van de gans breng je in het spel door voortdurend te belonen en te prijzen. En niet alleen grote prestaties, ook kleinere; je kunt nooit genoeg prijzen en belonen. Als ze maar echt gemeend zijn. En als iedereen er maar aan meedoet: niet alleen de baas, maar ook de collega’s. Dan wordt het werk een feest.
In dit verhaal missen we natuurlijk Marianne met haar Blauwe Insights voorkeur. Marianne vindt het niet erg dat we haar niet noemen. Ze werkt rustig door, concentreert zich op de feiten en houdt ervan om zich op de achtergrond te begeven.
Wil je meer weten over onze trainingen en de verschillende mogelijkheden die we bieden op het gebied van persoonlijke effectiviteit, teameffectiviteit en leiderschap? Kijk eens op www.smartorganized.nl.
[Auteur: Liane van Dijkhuizen, trainer Smart Organized][/vc_column_text][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gerelateerde artikelen” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][stm_news posts_per_row=”4″][stm_sidebar sidebar=”1573″][/vc_column][/vc_row]