inspiratie

Een Inspirerende vakantietijd!

[vc_row][vc_column][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Een Inspirerende vakantietijd!” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Hoe is het met jouw zomergevoel? Ben je in afwachting van een inspirerende zomerperiode? Blijf je thuis of ga je nog weg? 
Nu de temperaturen (hopelijk) tot tropische hoogten gaan opgelopen, ontkomen we er haast niet aan. Onze zwembaden in de tuin zijn weer gevuld, BBQ`s roken non-stop, processie-rupsen en droogte en natuurlijk corona beïnvloeden ons doen en laten.

Nog even door…

Voor velen van ons betekent vakantie een tijd van reizen, rusten, ontspannen, genieten, kennis en/of nieuwe inspiratie opdoen. Maar nu is het toch nog even hard doorwerken tot onze welverdiende vakanties. We zijn nog volop in bedrijf om ons hoofd en systeem leeg te krijgen, projecten af te ronden, en ons voor te bereiden op de tweede helft van het jaar. Met welke verwachtingen, doelen en plannen gaan we onze vakantie tegemoet?

Hoe laten we ons inspireren?

Iedereen heeft zijn of haar eigen invulling als het om vakantie gaat. De vraag is hoe een ieder zich bewust of onbewust laat inspireren op of tijdens vakantie? Van wie of wat krijgen we inspiratie, hoe laten we ons inspireren? Met dit blog wil ik graag stilstaan bij het begrip inspiratie en jullie tips ter inspiratie meegeven voor zowel een actief als ontspannen zomerreces.

Wat betekent inspiratie?

Vaak gebruiken we het woord inspiratie zonder precies te weten wat het inhoud. Wat betekent nu eigenlijk inspiratie? De betekenis van het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘in spirare’, dat letterlijk betekent ‘inademen’ of ‘inblazen’. Dat wil zeggen de ziel of de geest inblazen. Van Dale geeft als betekenis het woord ‘bezieling’. Ook is het woord ‘spiritus’ te herkennen. Spiritus wordt vertaald als geest of ziel. Bij de oude klassieke Griekse filosofen werd inspiratie beschouwd als iets van goddelijke aard. Volgens Plato, de leerling van Socrates, is inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen. De voorliggende vakantieperiode is daarom een goede gelegenheid om te reflecteren en de tijd te nemen voor jouw gewenste inspiratie.

Bronnen van inspiratie

Waar jij jouw inspiratie uit haalt is heel persoonlijk. Dat kan zijn uit religie, liefde, natuur, muziek, theater, films, literatuur, cultuur etc. Maar ook een mens of een gebeurtenis kan dienen als bron van inspiratie. Soms is een beeld, een herinnering, een foto of zelfs een geur al genoeg om voor langdurige inspiratie te zorgen. Inspiratie kan je ook koppelen aan ontwerpers, kunstenaars, componisten en schrijvers, mensen die een idee hebben en dat met gevoel omzetten in visies, creaties, muziek, beelden, schilderijen, teksten, etc..

Ieder heeft zijn of haar eigen inspiratiebron die het leven kleur of zin geeft. Er is dus niet een eenduidige vorm waarin inspiratie gegoten kan worden. De bron van inspiratie, zou je kunnen omschrijven als ‘de persoonlijke bezieling waaraan een mens uitdrukking wil geven’. Dit is iets waar we vaak gedurende het jaar, tijdens onze vaak drukke werkzaamheden, geen of onvoldoende tijd voor vrijmaken, aandacht aan geven of bewust van zijn.

Inspiratie is een innerlijke kracht, toch kun je inspiratie vaak bij mensen zien. Meestal is er dan een beeld van iemand die enthousiast, vol vuur, gedreven, met zijn of haar activiteiten of met anderen bezig is. Het heeft te maken met bezieling, ergens voor gaan, met aandacht, intense betrokkenheid bij mensen of dieren, een verbinding maken met de omgeving en hart voor de zaak hebben. Geïnspireerde mensen stralen iets krachtigs uit, staan in hun kracht, en kunnen anderen inspireren in hun omgeving.

Welke inspiratie zoek jij? Hoe en waar ga je die vinden in jouw vakantietijd? Welke voorwaarden heb je hiervoor nodig? Genoeg stof om over na te denken tijdens jouw vakantie. Eerst maar eens afschakelen van de dagelijkse routines. Hoe doen we dat? Onderstaand enkele tips!

10 to-do-tips voor een ‘leeg hoofd’

Voor voldoende ruimte voor inspiratie tijdens jouw vakantietijd is het belangrijk om je hoofd leeg te maken en een plan te maken voor de periode na de vakantie. Wat gaat goed? Wat wil ik ontwikkelen? Wat wil ik niet meer? Wat heeft aandacht nodig? Allerlei vragen die met een gezonde dosis nieuwe inspiratie (beter) beoordeeld en beantwoord kunnen worden om de tweede helft van het jaar effectief en productief te werken. Wat te doen om na de vakantie een inspirerende en vliegende start te maken?

 • Planning
  Maak een planning voor het najaar: Hoeveel opdrachten zijn er al definitief? Met welke potentiële klanten ga je contact opnemen? Welke events staan op de agenda? Etc.
 • Afronden
  Gebruik de rustige vakantieperiode om de acties aan te pakken die je al lang hebt uitgesteld (zakelijk óf privé!)
 • Opgeruimd staat netjes
  Vertrek met een leeg bureau en werk achterstallige (online) administratie weg, zodat je met lege papierbakjes en overzichtelijke digitale mappen kunt beginnen als het weer druk wordt.
 • Openstaande actiepunten
  Zorg voor een actueel (geordend, overzichtelijk en toegankelijk) overzicht van actiepunten en werkzaamheden voor na de vakantie, zodat deze gemakkelijk kunnen worden opgepakt en niet vergeten worden. Stel tevens prioriteiten.
 • ‘Vrij’ plannen
  Plan alvast na de vakantie enkele dagen ‘vrij’ om het werk weer op te pakken, de mail te lezen en er rustig in te komen. Voorkom een drukke eerste werkdag/week en gun jezelf lucht in de agenda.
 • Focus
  Welke focus en aandacht is noodzakelijk voor jouw ‘core business’. Maak een overzicht van de ‘key’ projecten en welke werkzaamheden kunnen worden uitbesteed of afgestoten.
 • Financiële administratie
  Zorg dat de financiële administratie en het CRM-systeem is bijgewerkt.
 • Mail / agenda
  – Archiveer je mailbox, zowel de inbox als de verzonden items. Gebruik overzichtelijke archiefmappen en bewaar alleen wat echt nodig is.
  – Stel de out-of-office-reply in voor jouw e-mail en informeer de belangrijkste relaties wanneer je afwezig bent en/of bereikbaar bent.
  – Schrijf jezelf of de organisatie uit bij nieuwsbrieven, reclame-mailings, abonnementen die niet meer interessant zijn.
 • Inspirerend leesvoer.
  Welke boeken of artikelen (waar je doorgaans niet aan toe komt) vind je interessant om mee te nemen die je ook daadwerkelijk gaat lezen tijdens jouw vakantie.

Veel succes met de voorbereiding en een inspirerende vakantie gewenst!

Auteur: Roland Ridder (Trainer, Smart Organized)[/vc_column_text][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gerelateerde artikelen” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][stm_news posts_per_row=”4″][stm_sidebar sidebar=”1573″][/vc_column][/vc_row]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email