Irrationele gedachten

[vc_row gap=”35″ css=”.vc_custom_1491471097822{margin-right: 35px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-9″ css=”.vc_custom_1491470911741{margin-right: 50px !important;padding-top: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;padding-left: 20px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23000000″ use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Wanneer we opgroeien, doen we allerlei ervaringen op die bijdragen aan onze overtuigingen, de manier waarop we denken en hoe we onze keuzes en beslissingen maken in ons werk en ons privé leven.

Irrationele gedachten laten geen ruimte voor alternatieven. Ze beperken de manier waarop je werkt en leeft. Ze hebben grote invloed op de manier waarop jij je keuzes maakt.

Maar waar komen al die gedachten vandaan?

Zonder je je er van bewust bent krijg je al veel opvattingen mee vanuit je opvoeding.

Misschien heb je je moeder wel eens horen zeggen

“doe eens rustig, wat zullen de buren wel niet denken”,

Dus wanneer je luidruchtig aan het spelen bent, ben je vervelend.

of

“dat kunnen we niet kopen, dat is te duur”.

Dus we hebben geen geld voor leuke dingen.

Zulke uitspraken liggen aan de basis van jou irrationele gedachten. Maar ook je eigen omgeving is bepalend in hoe jij denkt over dingen. Van jongs af aan leer je van de mensen en situaties om je heen. De gemeenschap, schoolomgeving en cultuur dragen ook bij aan hoe jij over bepaalde situaties denkt.

Ons rationele en irrationele denken wordt mede door al die ervaringen op die manier ontwikkeld.

Het is pas later dat je hier over na gaat denken. Vaak naar aanleiding van een nieuwe ervaring die dingen in een ander perspectief zetten.

Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt en je failliet bent gegaan. Of wanneer je een vreselijke ziekte hebt overwonnen of misschien toen je vader of moeder bent geworden en de verantwoordelijkheid kreeg over een klein mensje.

Pas dan leer je dat bepaalde gedachten je belemmeren of merk je dat ze je niet verder brengen maar juist tegenhouden.

Iedere mens leeft op een systeem van overtuigingen. Dit wordt ook wel het ‘belief system’ genoemd. Het is verantwoordelijk voor onze emoties en hoe we ons gedragen.

En wanneer een overtuiging onjuist is dan is er sprake van een irrationele overtuiging en dit kan leiden tot negatieve emoties en ongewenst gedrag zoals weerstand en ontkenning.

Misschien herken je jezelf in een aantal van de volgende irrationele gedachten.

  • Ik moet mezelf bewijzen
  • Ik kom niet verder in het leven, door alle ellende die ik in het verleden heb meegemaakt
  • Ik kom niet verder in het leven door alle ellende die een ander mij heeft aangedaan
  • Ik heb niets in mijn mars, ik kan nooit iets presteren
  • Alles moet gaan zoals ik dat wil.
  • Ik doe nooit iets fout, het ligt bijna altijd bij een ander.
  • Het moet perfect anders hoeft het helemaal niet

Je kunt je voorstellen dat je deze lijst oneindig kan aanvullen met allerlei gedachten die jou belemmeren om succesvol te zijn. Die jou ervan weerhouden om alles eruit halen op je werk en je leven vol te leven.

Maar hoe kun je nou die gedachten die je niet positief ondersteunen veranderen? Wanneer je je bewust bent en erkent dat je negatieve gedachten hebt ben je al op de goede weg bent.

Wat je wilt is een mind set creëren die je juist meehelpt om je persoonlijke groei te ondersteunen en je business te laten groeien waardoor je met meer plezier succesvol kunt zijn. Het is dus goed om te je irrationele gedachten te onderzoeken en er mee aan de slag te gaan.

Want de manier waarop jij denkt heeft direct invloed op de manier hoe jij je leven leeft. En wanneer je je voortdurend concentreert op die negatieve gedachten geef je jezelf eigenlijk nooit de kans om iets nieuws te leren en te ervaren.

Gewoon omdat je de andere mogelijkheden niet ziet.

Dus… wanneer je een gedachte hebt die jou belemmert kun je jezelf de volgende vraag stellen;

Helpt deze gedachte, overtuiging, mij bij het bereiken van mijn doelen of beperken ze mij juist?

Wanneer je overtuiging je beperkt, wat voor rationele gedachte kun je hier dan tegen over zetten zodat je wel je doelen kunt bereiken en je goed voelt over jezelf?

Wil je hier meer over lezen en handige tips ontvangen check dan mijn blog op www.smartorganized.nl

Tot de volgende keer![/vc_column_text][stm_post_bottom][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gerelateerde artikelen” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][stm_news posts_per_row=”4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][stm_sidebar sidebar=”1573″][/vc_column][/vc_row]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email