mannen in de maak

Mannen in de maak

Wanneer je werkzaam bent in de trainingswereld kom je terecht in diverse omgevingen. We geven trainingen aan veel verschillende bedrijven, stichtingen en scholen. Elk bedrijf is anders, en ook alle medewerkers zijn anders.

mannen trainingSoms heb je te maken met alleen vrouwen dan weer met alleen mannen, af en toe transgenders en natuurlijk ook met gemengde groepen. Qua karakter tref je als trainer groepen aan met introverte en extraverte mensen, maar ook vaak met een combinatie van beiden.

Soft skills in de techniek

Maar laten we het eens over de mannen hebben.
In de technische sector werken veel mannen, helaas is het vrouwelijke aandeel nog steeds klein. We geven veel trainingen aan groepen medewerkers die werkzaam zijn in de techniek, deze groepen bestaan vaak volledig uit mannen.

Een deel van onze trainingen heeft te maken met gedrag en communicatie (persoonlijke ontwikkeling). Ze zogenaamde ‘soft skills‘.
Wanneer we de training starten met een groep bestaande uit allemaal mannen, weten de deelnemers wel dat we ‘iets’ gaan doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar is het voor het grootste deel van de groep ‘het grote onbekende’.

Boom knuffelen

soft skillsSteevast wordt er iets geroepen als; ‘gaan we iets zweverig doen’ of ‘gaan we bomen knuffelen’ en dan wordt er hard gelachen of er worden gebaren gemaakt. Dit heeft te maken met perceptie en is ook vaak een uitlaatklep om de spanning eruit te laten.

Tot voor kort was er binnen de techniek vooral aandacht voor de ‘hard skills’ en kwaliteit. Maar juist in technische sectoren zoals de maakindustrie is heldere communicatie en elkaar aanspreken van essentieel belang. Dat kan alleen maar de samenwerking vergroten en ook uiteindelijk het kwaliteitsniveau omhoog brengen.

Persoonlijke ontwikkeling is de sleutel

Een onderwerp als kwetsbaarheid betekent niet dat je de hele dag staat te huilen op de werkvloer maar het betekent dat je durft te praten over iets wat je lastig vindt of je dat je in staat bent om fouten toe te geven en er op een opbouwende manier mee kunt omgaan. Om dit goed toe te kunnen passen is meestal een stuk persoonlijke ontwikkeling nodig. De beste vorm hiervoor is een groepstraining.

Kortom: een goede training over gedrag en communicatie maakt échte mannen!

Kijk eens op de website voor onze leiderschapstrainingen…natuurlijk ook voor vrouwen!

Auteur: Liane van Dijkhuizen (Freelance trainer bij SMART Organized)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email