geel insights discovery

Testimonial ‘Na onrust en chaos nu weer stralend geel’

SMART Organized was door hem benaderd omdat hij door de bekende bomen het bos niet meer zag. Hij was zelfstandig ondernemer en had de naam van SMART Organized doorgekregen van een collega-ondernemer uit zijn netwerk. Het kennismakingsgesprek tussen hem en de trainer/coach van SMART Organized (die hij had uitgenodigd bij hem op de zaak) was veelzeggend over zijn gedrag en gemoedstoestand van dat moment.

klantervaring geel

Druk druk druk

De coach stond al bij de ingang te wachten. Als een wervelwind en enigszins verstrooid kwam hij aanrijden. Hij was 5 minuten te laat, want hij was zijn sleutels kwijt, moest onderweg nog tanken, kon niet bellen want het telefoonnummer van SMART Organized had hij niet genoteerd. Hij geeft aan dat het op dit moment erg druk is en hij ook druk in zijn hoofd is. “Mooi dat je er bent”, kom verder, we gaan op mijn kantoor zitten”, zei hij. “Koffie, thee of water?” “Let niet op de rommel”, zei hij verontschuldigend.

Hij probeerde zelf even tot rust te komen, maar voelde de onrust in zijn lijf en hoofd. Zijn gelaat was bleek en zijn lichaam klam van inspanning. Eenmaal wat gekalmeerd begon hij zijn situatie uit te leggen en waarom hij contact had opgenomen. In zijn verhaal sprong hij hierbij van de hak op de tak. Hij gaf aan dat er van alles speelde en daarom de coach had uitgenodigd om het met eigen ogen te komen zien.

Chaos en tijd tekort

Hij had een winkel in hobby-materialen en vol trots liet hij zijn bedrijfsruimte zien. Hieruit was snel af te leiden waarom hij zo ‘druk in zijn hoofd was’. Zijn winkel was chaotisch en rommelig met van-alles-en-nog-wat. En er was weinig orde en overzicht aangebracht. Geen wonder dat het voor hem lastig was om focus te houden en dat hij hulp nodig had om structuur aan te brengen in zijn werkzaamheden. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden overdag in de winkel, gaf hij in de avonduren en in het weekend workshops. Daarnaast had hij nog niet zolang geleden een webwinkel gestart en deze liep goed. Echter hierdoor was er nog meer werk en nog minder overzicht. Hij kwam tijd te kort.

geel klantervaringHij zag het ‘allemaal’ niet meer zitten. Teveel ‘ballen’ die hij in de lucht moest houden. Hij was onrustig, had een kort lontje en bemerkte zelf ook dat hij erg warrig en chaotisch was. Recentelijk had hij vanuit onmacht een gat in de deur getrapt. En dit laatste incident was voor hem de druppel. Er moest iets veranderen. Het gedrag wat hij liet zien verontruste hem, vooral omdat hij dit gedrag herkende van zijn vader. Hierdoor kwamen er vervelende herinneringen omhoog waarvan hij dacht dat hij ze niet meer had, maar waarvan hij begreep dat deze hem in zijn leven beïnvloeden.

Coaching met Insights Discovery

Afgestemd op zijn situatie en hulpvraag heeft BSMART een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld, bestaande uit een coachingstraject van meerdere sessies in een tijdsbestek van een paar maanden. Niet alleen om hem te helpen bij het organiseren en creëren van meer overzicht in zijn bedrijf, maar ook om hem met behulp van een persoonlijk Insights Discovery profiel inzichten en bewustwording te geven op zijn eigen persoonlijk voorkeuren en hoe deze hem beïnvloeden in zijn dagelijkse werk en omgang met anderen.

In het traject werd hem snel duidelijk gemaakt dat zijn manier van reageren, beslissingen maken en afstemmen met anderen, direct te maken met zijn persoonlijke voorkeuren. En dat de onrust die hij ervaart in zijn hoofd zijn van invloed is op zijn gedrag en communicatie, hetgeen zich vertaald in stress reacties.

Plannen en organiseren als basis

De start van het traject was gericht op het plannen en organiseren van zijn werkzaamheden. Stap-voor-stap is er structuur aangebracht in zowel zijn fysieke als digitale administratie. Met als resultaat een opgeruimd kantoor, bijgewerkte dossiers en geordende mailomgeving. Overzicht in te nemen acties en actuele planning. Dit resulteerde voor hem als snel in meer rust en een ‘opgeruimd’ hoofd, waardoor hij met meer plezier aan het werk ging en efficiënter zijn tijd invulde.

Uit het Insights profiel kwam naar voren dat hij een hoge voorkeur had voor ‘gele’ energie. Op een goede dag zet hij dan zijn eigenschappen als flexibiliteit, enthousiasme en creativiteit in. Mensen met een voorkeur voor gele energie houden van interactie en gezelligheid. Zijn positief ingesteld en hebben een groot inlevingsvermogen. In het werk geven ze de voorkeur om ‘gezellig, samen’ te werken in een omgeving waar er ruimte is voor interactie en een grapje op zijn tijd. De genoemde kenmerken zijn voor hem herkenbaar, vooral toen hij nog beter in zijn vel zat. De wens om deze energie weer meer te ervaren was dan ook groot voor hem.

Stressoren

Uit de coachingssessies volgt het inzicht dat wanneer hij (met zijn sterke ‘gele’ voorkeur) stress ervaart, hij ander gedrag laat zien zoals opwinding, chaotisch, over-emotioneel kunnen reageren op dingen en werk niet afmaken, en dus veel losse eindjes. Het zoveelste nieuwe project opstarten. Allemaal signalen die op dat moment van toepassing zijn voor hem. Voor hem was het dus belangrijk om naast het aanbrengen van overzicht en structuur, op onderzoek te gaan naar zijn stressoren.

Vanuit zijn psychologische voorkeuren wil hij (het type ‘extravert-voelend’), het gevoel van vrijheid in zijn werk ervaren. Waarbij hij de gelegenheid heeft om verschillende dingen te doen. Hij houdt van afwisseling. Echter wanneer zijn hoeveelheid werk te groot wordt is structuur het allerbelangrijkste om ‘geel’ er weer bovenop te helpen. Hierbij wordt hij aangemoedigd om meer van zijn blauwe energie in te zetten en eventueel een beroep te doen op iemand in zijn omgeving die van nature de voorkeur heeft voor deze energie. Dus niet de vrijheid wegnemen, maar wel de diverse werkvoorraad te verdelen in kleine stukjes; om zo voldoende overzicht te creëren.

Door het uitvoeren van reflectieopdrachten kreeg hij steeds meer inzicht in zijn stressoren, belemmeringen en uitdagingen en het daaruit volgende gedrag. Deze bewustwording zorgde voor steeds meer ontspanning, waardoor hij in staat was om de juiste veranderingen aan te brengen in zijn werk- en leefomgeving. Door herkenning van zijn eigen gedrag en handelen in situaties en de aangereikte handvatten is hij nu beter instaat om de juiste actie te nemen in het juiste moment.

Hij kijkt terug op een uitdagend en enerverend traject: “Het onrustige en chaotische ‘geel’ heeft in mij plaatsgemaakt voor mijn enthousiaste en energierijke geel”. “Ik voelde me een ‘kip-zonder-kop’ die ‘door-de-bomen-het-bos’ niet meer zag en voel me nu weer stralend geel”. De persoon die ik was en nu weer kan zijn.