Goed met elkaar samenwerken gaat over productiviteit en effectiviteit. Het gaat over het creëren van een prettige coöperatieve energieke omgeving die iedereen ervan verzekerd dat het werk gedaan wordt.
Wanneer je effectief samenwerkt en communiceert krijg je meer gedaan in minder tijd, en zul je minder tijd kwijt zijn aan het oplossen van problemen. Loop je dan een keer vast, dan zullen mensen bereid zijn je te helpen omdat ze weten dat je hetzelfde voor hun zou doen. Het draagt bij aan het samen goed op willen lossen van een moeilijk project of taak.
Wanneer zich echter het tegenovergestelde voordoet, dan zal de sfeer slechter zijn, voelt men zich persoonlijk meer onzeker over zijn werk, en worden de productiviteit en het samenwerken minder. Klachten over collega’s nemen toe en de sfeer is belemmerend.
Gedragingen die de effectiviteit beïnvloeden
Julie Morgenstern beschrijft in haar boek ‘Never check e-mail in the morning’ zes gedragingen die de persoonlijke- en teameffectiviteit beïnvloeden. In feite zijn alle klachten terug te brengen op deze gedragingen;
Onbereikbaar; slecht bereikbaar, vaak afwezig.
Bijvoorbeeld lastig om zaken door te spreken, dit leidt tot uitstel van werkzaamheden, gevolg facturen / opdrachten te laat, resultaat; de klant is boos.
Onbetrouwbaar; niet leveren wat ze zeggen, mensen laten wachten.
Bijvoorbeeld het annuleren van vergaderingen op het laatste moment.
Starheid; slecht met verandering kunnen omgaan, het lastig vinden de behoeften van anderen te zien, geen omstandigheden begrijpen.
Respectloos gedrag; beledigend zijn naar anderen toe, kleinerend, onbeschoft. Deze mensen hebben geen respect voor jouw tijd en grenzen.
Vaag gedrag; onduidelijk wat iemand wil, matige communicatie. Deze mensen veranderen vaak van mening.
Oneerlijkheid; iemand die meer neemt dan dat hij/zij geeft. Deze mensen wijzen zich dingen toe tot ergernis van anderen.
Gewenste gedragingen
Het is maar zelden dat mensen bewust het bovengenoemde ongewenste gedrag vertonen. Er zijn verschillende redenen waarom we soms te kort komen en ons zo gedragen, zonder dat we het doorhebben. In een werkomgeving met verschillende mensen kan een meningsverschil dan al snel ontstaan en wordt de samenwerking beïnvloedt. Bovenstaand gedrag is niet moeilijk te begrijpen, maar komt helaas wel terug in elke werkrelatie. Het is onvermijdelijk.
Dit gedrag wil je dan ook het liefst zoveel mogelijk in tegenovergestelde zin zien op de werkvloer.
Je krijgt dan;
Bereikbaar; bereikbaar wanneer je het nodig hebt, deze mensen komen terug op zaken op redelijke termijn.
Betrouwbaar; ze zeggen wat ze doen, lukt het niet dan brengen ze je op de hoogte.
Aanpassingsvermogen; deze mensen zijn creatief, kunnen zich goed aanpassen en proberen dingen op te lossen.
Respect voor de ander; ze zijn vriendelijk, begripvol en houden rekening met jouw tijd. Ze waarderen je om jouw vaardigheden, kennis en bijdrage.
Duidelijkheid; hij/zij weet wat hij/zij wil en kan dit duidelijk communiceren
Eerlijkheid; deze mensen kijken naar een win-win situatie
Wanneer de onderlinge verhouding in balans is, en er is ruimte voor open communicatie en bereidheid tot verandering, zal men gezamenlijk meer kunnen bereiken.
Hoe kun je meer…
Bereikbaar zijn;
– Creëer een duidelijke overlegstructuur zodat je continuïteit inbouwt en je in contact blijft met je collega’s.
– Laat mensen weten hoe ze je het beste kunnen bereiken maar vooral ook wanneer wel of niet, voordat je weer op pad gaat.
– Creëer een open deur moment, waar collega’s binnen kunnen lopen voor vragen.
Betrouwbaar zijn;
– Pas op met wat je beloofd.
– Leer ‘nee’ zeggen. Meer werken is niet de oplossing.
– Laat je niet verleiden. Bijvoorbeeld om de telefoon op te pakken net voor je een vergadering in moet.
Beter aanpassingsvermogen krijgen;
– Begin met het woordje ‘maar’ in je zinnen aan te passen naar ‘en’.
– Geef in plaats van alleen te nemen.
Respectvol zijn;
– Vraag anderen of het uitkomt, voordat je begint met praten.
– Neem geen telefoon aan tijdens vergaderingen.
– Wees op tijd op afspraken en vergaderingen.
– Beperk de ‘gezellige gesprekjes’ op de werkvloer.
Duidelijker zijn;
– Wanneer je iets uitlegt, vraag eens aan de persoon om een korte samenvatting terug te geven.
– Laat iemand weten hoe je bent en communiceert.
– Ken je publiek, praat je met iemand die van de details is of iemand die genoeg heeft aan de grote lijnen? Pas je communicatie hierop aan.
Eerlijker zijn;
– Werk vanuit de gedachte win-win.
– Onthoudt dat samenwerken een gelijkwaardige uitwisseling moet zijn en je voor de lange termijn relatie met je collega en/of klant gaat. Als iets niet helder is, vraag het na.
Nog lang en gelukkig
Om een gezonde productieve werkrelatie te houden met collega’s en klanten moet je soms ergens boven staan en kun je terug vallen op de zes genoemde gedragingen. Ook al gaat alles goed, wanneer de verhouding met één of twee collega’s/medewerkers minder is zal dit je werk en productiviteit beïnvloeden. En dus ook je geluksgevoel van het samenwerken. Of het nou aan de ander of aan jou ligt, het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en te begrijpen waarom je je soms op een bepaalde manier gedraagt. Je zult een meer gewaardeerde collega zijn en meer plezier in je werk hebben.
Kijk hier voor meer informatie over persoonlijke leiderschap coaching. Omdat ontwikkeling nooit stil staat.
Bron goed samenwerken: Julie morgenstern, Never check e-mail in the morning