doel

Wat is jouw doel?

[vc_row gap=”35″ css=”.vc_custom_1491471097822{margin-right: 35px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-9″ css=”.vc_custom_1491470911741{margin-right: 50px !important;padding-top: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;padding-left: 20px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23000000″ use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Ken je die mensen die alleen maar succes lijken te hebben? Die precies lijken te weten wat ze willen en ook iedere keer de doelen die ze stellen bereiken. Natuurlijk, iedereen kent ze. Maar dat succes komt niet zomaar aanwaaien. Je zult ervoor moeten werken en vooral ervoor moeten zorgen dat wat je doet ‘er toe doet’!

Een visie en doel zorgen voor succes

magneetMensen die weten wat ze willen in hun leven, hebben een plan, een visie en maken een belofte met zichzelf. Wanneer je voor jezelf helder hebt wat jouw visie is, jouw doel en je weet welke richting je op wilt, zal je succesvoller zijn dan al die andere mensen.
Wanneer je oprecht plezier hebt in het nastreven van je doel zal je merken dat je een magneet wordt voor anderen. Een inspiratiebron, een voorbeeld.

Weet jij wat jouw doel is in het leven?

Het hoeft niet iets groots te zijn als wereldvrede voor iedereen, het kan ook iets kleins zijn maar wel met een grootse betekenis.
Je mag klein beginnen. En wanneer je het lastig vindt om een specifiek doel te bepalen, kun je bijvoorbeeld een thema nemen, zoals:

  • Meer innerlijke rust
  • Meer geduld
  • Meer plezier en spel
  • Meer avonturen
  • Meer vrijheid of autonomie
  • Meer ontwikkeling

Kies wat jij wilt, en wat bij jouw situatie past.
Misschien wil je een thema voor het hele jaar, of alleen voor een maand, alles mag als je er maar voor gaat!

Voornemens zorgen voor meer focus

Met een voornemen voor één jaar weet je waar je je op moet richten, zal je dus meer gefocust beslissingen nemen en is het gemakkelijker om ja of nee te zeggen als zich kansen voor doen.

doelenOm je een voorbeeld te geven, ieder jaar rond de kerst periode wanneer mijn man en ik allebei vrij zijn, nemen we samen het afgelopen jaar door.
Wat ik mij eigenlijk pas sinds kort realiseerde is dat we ieder jaar tijdens dit moment ook een lijstje maken met daarop al onze doelen voor het komende jaar. Soms gewoon een willekeurige opsomming, de andere keer specifiek gekoppeld aan een maand. Dit lijstje verdwijnt dan weer onder in de kast bij de andere paperassen.

In de zomer, wanneer we dan op vakantie zijn, doen we eigenlijk hetzelfde. ‘Hey, waar staan we? Wat hebben we tot nu toe bereikt?’
We hebben dan niet ons lijstje bij ons maar het er over hebben doet wonderen. Het zorgt ervoor dat we weer gefocust zijn en we kunnen eventueel als het nodig is bijsturen. Ieder jaar kan ik op een paar punten na alle doelen die we ons gesteld hebben afstrepen. Dit zijn niet alleen maar grote doelen, ze worden afgewisseld met kleinere doelen.

Bepaal de middelen die nodig zijn om je doel te bereiken

Je moet niet vergeten om te bepalen wat je ervoor nodig hebt om de gestelde doelen te kunnen bereiken. En dan hebben we het niet alleen over geld. Maar ook bijvoorbeeld over support vanuit het thuisfront, of ondersteuning vanuit vrienden, familie of je werkgever. Huishoudelijke hulp, oppas voor de kinderen, mogelijkheden voor vrije tijd, de logistieke randvoorwaarden zeg maar.

Het is ook belangrijk om voor jezelf vooraf te bepalen hoeveel tijd je denkt kwijt denkt te zijn wanneer je bijvoorbeeld een opleiding gaat volgen. Dat je even nagaat wat voor eventuele impact dat kan hebben op je gezin, je werk, je hobby’s en vrije tijd. Je kunt ook tot de conclusie komen dat het niet het juiste jaar is om juist nu die opleiding of die grote uitgave te doen.

Wij spreken met elkaar af dat alles wat op ons lijstje staat, moet leiden tot het grotere doel van ons beide. Iedere stap die je maakt moet een stap voorwaarts zijn en moet bijdragen aan het bereiken van je uiteindelijke doel. Dat lijkt me al een heel goed voornemen voor het jaar dat vers voor ons ligt.

Hoe dan?!

We kunnen ons voorstellen dat het niet makkelijk is om dit voor jezelf uit te vinden, dat je hierbij hulp nodig hebt. SMART Organized heeft verschillende trainingen op het gebied van Persoonlijke effectiviteit ontwikkeld, waarmee je een grote stap in de goede richting kunt maken. Het begint bij jezelf. Inzicht in jezelf kan een allesbepalend verschil maken in je eigen ontwikkeling. Doordat je jezelf beter kent, weet je waartoe je in staat bent en kun je betere doelen voor jezelf bepalen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.[/vc_column_text][stm_post_bottom][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gerelateerde artikelen” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][stm_news posts_per_row=”4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][stm_sidebar sidebar=”1573″][/vc_column][/vc_row]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email